Ще одна цікава пташка до моєї колекції…
08.06.2020 – відео знято поблизу м.Калуш
“Червона книга України”
ЧОБОТАР (eng. Avocet) – цей елегантний птах є більш типовим для морського узбережжя, адже віддає перевагу солонуватим та солоним водоймам. Чому Чоботар? А все тому що довгий, загнутий догори дзьоб птаха по формі дещо нагадує шило… (головний інструмент чоботарів,ну тих що ремісники), – розповів автор Roman Ivacenko.

 

Довідково: 

Чоботаршилодзьобка (Recurvirostra avosetta) — прибережний птах ряду сивкоподібних. Один з 4-х видів роду; єдиний монотиповий вид у фауні України. В Україні гніздовий, перелітний, іноді зимуючий вид.

Довжина 42 — 47 см, вага до 350 г.

Поширений у Південній Європі, Південній Азії, Африці. В Україні звичайний птах узбережжя Чорного й Азовського морів: від Дунаю до Східного Приазов’я. Відмічено розселення на захід, північний захід та схід країни. Зимують на сході Середземномор’я.

Перелітний птах. Приліт в Україні триває у середині березня — на початку квітня. Заселяє узбережжя морів, озер, річок, відстійники. Гніздиться на островах і косах, солончаках та пасовищах. Оселяється колоніями. Моногам. Гнізда з решток злаків, очерету, полину, камінців, мушель, біля води. Кладка в середині квітня — на початку травня. У кладці 4 яйця. Насиджують 23–25 днів. У віці 33—42 днів пташенята стають на крила. Міграція у вересні, починають її молоді птахи. Живляться ракоподібними, личинками комах, червами, молюсками, зрідка насінням рослин.

Включено до Червоної книги України (1994, 2009) (статус — рідкісний), до Боннської (Додаток ІІ) та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій, угоди AEWA.

Підписуйтесь на канал Версій в Telegram та читайте нас у Facebook. Завжди цікаві та актуальні новини!